Een opleiding tot kinderbegeleider combineren met een vast contract? Ja dat kan!
Amira volgt momenteel een opleiding tot kinderbegeleider en is werkzaam in ‘t Kinderpaleis. Ze vertelt graag haar verhaal!

“Mijn zus werkt al enkele jaren als kinder­begeleidster bij Amate. Zij is altijd enthousiast en komt vaak thuis met toffe en grappige verhalen over de kindjes en de activiteiten die ze samen doen. Dat deed mij zin krijgen om ook kinderbegeleidster te worden.

Daarom volg ik nu volwassenenonderwijs. Op dinsdag heb ik les, één dag per week doe ik stage in ‘t Kinderpaleis en de andere dagen werk ik hier met een contract. Die combinatie van werken en leren valt reuzegoed mee. Dat ik hier ook stage mag lopen, geeft mij nog meer kans om bij te leren. Zo krijg ik waardevolle feedback van mijn stage­begeleider, die ik dan meteen toepas in mijn dagelijkse werk.

In het begin was het spannend. Van nature ben ik niet zo creatief, maar het lukt steeds beter om activiteiten voor de kindjes te verzinnen. Het werk bevalt me enorm. Soms is het druk, maar er zijn vooral veel mooie momenten.

Als stagiair mag ik proeven van de verschillende klasjes. In ‘t Kinderpaleis heb je een klasje met de kleinsten, een groep met de iets oudere kinderen en verticale klasjes met een mix van leeftijden. Vorige week mocht ik in de groep met de baby’tjes. Dat beviel me zeer goed. Tegelijk miste ik de peuters waarmee ik eerder al had kennisgemaakt.

Ik voel me goed omringd. Ik leer terwijl ik werk. Mijn collega’s geven me tips, maar laten me ook de ruimte om ervaring op te doen. Ik sta er nooit alleen voor. We zijn altijd met voldoende begeleiders.
Heel tof vind ik het pedagogisch project van ‘t Kinderpaleis. We vertrekken zoveel mogelijk vanuit de wensen en behoeften van de kinderen. Dat doen we onder meer met bodymapping: als we zien dat kindjes graag met stoelen schuiven, organiseren we bijvoorbeeld een stoelendans. We pikken in op wat de kinderen fijn vinden en waar ze klaar voor zijn. Zo leren ze meer, terwijl ze het tegelijk erg leuk vinden.


Elk kind is verschillend. Qua karakter, qua vaardigheden, qua interesses. Daar aandacht voor hebben en erop inspelen, geeft me voldoening. Ik ben blij dat mijn zus me al die mooie verhalen vertelde. Zij heeft me geïnspireerd. En nu delen we ’s avonds onze ervaringen. Dat is nog eens zo leuk!”