Tekst door Lotte Vermeer, juf in het Toverbos

Bijkomende info van de website van Kind en Gezin: Wanneer is een kind zindelijk? | Kind en Gezin

 

In de overgang van kinderdagverblijf naar de kleuterschool, is zindelijkheid bij peuters een hot topic. Daarom volgden we een vorming bij de Sint-Lutgardis basisschool, onze buren in het Toverbos. We willen graag weten hoe we hier samen nog extra op kunnen inzetten.

 

Zindelijk worden is niet alleen een natuurlijk rijpingsproces, maar ook een leerproces. Een peuter leert begrijpen wat van hem of haar verwacht wordt. Hij of zij heeft kansen nodig om te oefenen. Hierbij willen we het kind stimuleren en positief aanmoedigen.

 

In onze aanpak willen we graag samenwerken met de ouders. Eenzelfde aanpak geeft meer structuur en duidelijkheid en creëert een veilige omgeving voor het kind.

 

We willen daarbij inzetten op een open communicatie met de ouders.

Het heeft geen zin om in de opvang iets te proberen als het thuis nog niet opgestart is of omgekeerd. Best komen we samen tot een plan van aanpak. Dit plan van aanpak willen we bekomen door ook bij ons in het kinderdagverblijf vormingen te geven rond zindelijkheid en infobrochures aan te bieden. Zo staan we als opvoeders van de kinderen zoveel mogelijk op één lijn.

 

In de opvang kan de groepssfeer onze peuters een duwtje in de rug geven. Het wordt vanzelfsprekender, een peuter heeft meer voorbeelden en ziet hoe andere kinderen ermee omgaan. 

 

Zindelijk worden is een combinatie van kunnen, begrijpen en willen. Wat nog ontzettend belangrijk is bij de zindelijkheid, is de motivatie van de kinderen. Het moet door hen gezien worden als een fijne ervaring. Om dit te bekomen willen we graag een zindelijkheidstas of koffer maken met verschillende activiteiten, woordenschat, boekjes,… rond zindelijkheid. Hiernaast complimenteren we de kinderen ook heel veel en straffen we ze niet als ze eens een ongelukje hebben gehad. Ongelukjes horen bij het leerproces, met vallen en opstaan.

 

Het laatste belangrijke onderdeeltje is regelmaat. Dit willen we toepassen door de kinderen regelmatiger en op vaste tijdstippen op het potje te zetten. 

 

Samen zonder luier, daar kijken we ontzettend naar uit om dit op een fijne en motiverende manier te realiseren.